Zám Elekné (Tóth Ilona)

  • Nyomtatás
  • E-mail

ZÁM ELEKNÉ /TÓTH ILONA/

Zám Elekné (Tóth Ilona) 1911. január 23-án született Tiszaigaron.

100. születésnapján közel negyvenen köszöntötték.

A jelenleg Tiszaszentimrén, a keresztfiánál élő Ilonka nénit több mint negyvenen köszöntötték, aki korához képest jó egészségi állapotban van. Igaz, hogy beszéde egy betegség miatt lelassult, de azért szellemileg teljesen frissen, jó kedéllyel fogadta az ünneplőket, a köszöntőket.

Ilonka néni sok szép emléket idézett fel.
 

 

Elmesélte, hogy édesanyja a nehézségek ellenére is taníttatta minden testvérét és őt is: polgári iskolát végzett, ami abban az időben keveseknek adatott meg.

Dolgozott gyógyszertárban, boltokban, Tiszaörsön pedig a tejcsarnokot vezette.

Zám Elekkel kötött házassága után került Tiszaörsre. (Férje a szeszfőzde vezetője volt.)

Az 1950-es év közepétől az 1960-as évek végéig Tiszaörsön jelentős közéleti munkát végzett, tanácstagként tevékenykedett, az Egészségügyi és Művelődési Állandó Bizottság tagjaként szolgálta a tiszaörsi embereket.

Elévülhetetlen érdemei vannak Tiszaörs főutcájának, a Rákóczi útnak a parkosításában, hiszen a parkok kialakítása előtt libák, malacok, kecskék legelőjeként is használták az ott lakók a község széles utcáját.
Bizony éveken keresztül sokakkal együtt harcolt azért, hogy az ott élők és állatot tartó gazdák szemlélete megváltozzon, elfogadtassák kialakításának eredeti célját. (Tiszaörs község tanácsülési jegyzőkönyvek.)

Tiszaörs jelenének egyik legszebb látványossága a Rákóczi út két oldalán lévő parkrendszer, melynek gondozását a jelenlegi önkormányzat is szívügyének tekint, ezzel is elismerését fejezi ki mindazoknak, akik ezt a parkot az 50-es években kialakították, óvták, vigyázták: köztük Ilonka néninek.

Tanácstagsága idején a tanácselnökök sűrűn váltották egymást. Sok megtervezett feladat a személyi változások miatt elhúzódott, hiába képviselték a tanácstagok a lakosság érdekeit. Ilonka néni a többi tanácstag társával együtt sürgette az Újtelep villamosítását, de nagyon lassú lépésekkel haladt a villanyhálózat kiépítése.

Ilonka néni megosztotta az ünneplőkkel a hosszú élet titkát. Szerinte: jóízűen enni, inni, jókedvűen szemlélni a világot, de legfontosabbnak tartja: frissen tartani a szellemet.


Ilonka néni napjait rádióhallgatással és olvasással tölti.

A századik születésnapját ünneplő Ilonka nénit a rokonságon kívül felkereste, köszöntötte Tiszaörs polgármestere, Haga Erika gondozónő és Nagy Gézáné anyakönyvvezető is, akik a tiszaörsiek nevében jó egészséget, tartalmas, szép napokat kívántak az ünnepeltnek.


Tiszaörs, 2011. május havában.

Hajnal Imre

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.