Novák Gézáné - Takács Eszter védőnő

  • Nyomtatás
  • E-mail

NOVÁK GÉZÁNÉ - Takács Eszter védőnő


Takács Eszter 1947-ben született Tiszaszőlősön. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Tiszafüreden végezte. 1967-ben a szegedi Állami Védőnőképző Iskolában szakiskolai, majd 1983-ban főiskolai oklevelet szerzett.

1967 szeptemberében kezdte meg védőnői munkáját Tiszaörsön és Tiszaigaron. Naponta autóbusszal, illetve Simson kismopeddel járt Tiszaörsre, illetve hetente kétszer Tiszaigarra, a göröngyös, rázós utakon.

 


Mind szakmai, mind emberi szempontból meghatározó volt további életében első munkahelye, Dr. Jakschitz Sándor körzeti orvos, valamint közvetlen munkatársai - Klárika, Bába Erzsike és Marcsó néni. Sokat segítettek az ott élő családok megismerésében és gondozásában. Nagyon megszerette a gondozott családokat. Nem csak a közvetlen várandós, csecsemő- kisgyermek-gondozással foglalkozott, hanem igyekezett a nagyobb gyerekek és szülők, nagyszülők egészségi, betegségi állapotával kapcsolatba is felvilágosítást, segítséget adni. Rövid idő alatt jó kapcsolata alakult ki a közintézményekkel és részt vett a helyi közéletben. Ezekből a kapcsolatokból életre szóló barátságok is szövődtek.

1972-ben házasságot kötött Novák Gézával. Önálló életet kezdtek, munkahelyet és lakóhelyet változtattak. Esztike 1972. júliusától 1974. februárjáig Sajókeresztúr és Sajóecseg községekben dolgozott körzeti védőnőként, majd 1974. márciusától nagy örömmel tértek vissza, és folytatta a munkát Tiszaörsön és Tiszaigaron. Átmenetileg Tiszaörsön laktak férjével, majd Tiszafüredre költöztek és onnan ingázott naponta a települések között. Időközben Dr. Herédy Dezső, majd Dr. Szentes János lett a község körzeti orvosa. Szentes főorvos úrral és asszisztenciájával dolgozott egészen 1986. szeptemberéig, békés, nyugodt munkakörülmények között. Hasonlóan szép emlékeket őriz Dr. Juhász Istvánnal kapcsolatban is, akivel helyettesítések kapcsán találkozott.

1986. októberétől Tiszafüredre került a Gyermekorvosi Rendelőbe, mint körzeti védőnő. 1992. februárjától 2001. novemberéig a tiszafüredi Tüdőbeteggondozó Intézetben dolgozott calmette védőnőként, ahol a csecsemők, kisgyermekek, iskolások tuberculin szűrővizsgálatával és BCG oltásával, valamint a tbc-s betegek gondozásával foglalkozott. 2001 decemberétől nyugdíjazásáig ismét körzeti védőnőként dolgozott Tiszafüreden.

Jelenleg Tiszafüreden él. Két gyermekük született, Géza 1979-ben és Judit 1987-ben.

Géza gazdasági agrármérnök diplomát szerzett a Debreceni Agrártudományi Egyetemen, Judit tájépítészmérnökként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen.
2001. február 27-én hajnalban a férj, az apa szívinfarktusban váratlanul elhunyt, a család életében óriási törést jelentett.
Esztike nyugdíjas évei tartalmasan telnek, igyekszik segíteni másokon és biztonságot nyújtani közvetlen családtagjai számára. Szeretettel és hálával gondol vissza azokra az emberekre, akiket Tiszaörsön, Tiszaigaron megismerhetett, akik között dolgozott. Hálás a sorsnak azért, hogy munkája során azzal foglalkozhatott, amit szeretett.

Tiszaörs, 2011. március végén

Közzé tette:

Hajnal Imre

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.