A védőnőkről…

  • Nyomtatás
  • E-mail


Már megszületésünk előtt is figyelt ránk. Várandós anyukánkat, édesanyánkat tanácsokkal látta el. Születésünk után szinte elsőként látogatott meg otthonunkban. A tanácsadóban sokszor megjelentünk nála anyukánkkal. Óvodásként az oviban már ismerősként köszöntöttük. Az iskolában is nyomon követte fejlődésünket.

Havonta biztosan megjelent az iskolában is, tisztasági vizsgálatot végzett, fejünket gondosan megnézte, diszkréten értesítette szüleinket baj esetén. Segített a körzeti, a háziorvosnak az egészségügyi vizsgálatok lebonyolításában, ez főleg a pályaválasztásunk előtt sokasodott meg.

Néha szurit is kaptunk tőle. Tudta, hogyan nyugtasson meg a „bolhacsípés” elviselésekor.

Serdülőkorunkban, amikor már nagyobbak lettünk, mesélt nekünk a családi életről, a szülői szerepről…
Beszélt az egészségmegőrzésről, tanácsot kaptunk tőle a helyes életvitelről. Csendesen, de érdeklődéssel hallgattuk (először fülig pirulva) nemekről és a szexuális életről tartott ismertetőjét.

Mi, egykori gondozottjai ennyire emlékszünk munkájukkal kapcsolatban.

Elgondolkodom: mindenféle megemlékező nap van az országunkban. De VÉDŐNŐK Napja,- bár van, de nincs a köztudatban. Pedig ők is megérdemelnék az évben legalább egyszer, hogy minden településen - a Védőnők Napján - köszöntsék őket!

A MORZSÁK következő fejezetében egy lépést máris megteszek, hogy elismerésünket és tiszteletünket kifejezzük munkájukkal, tevékenységükkel kapcsolatban.

Azokat a védőnőket mutatom be, akik községünkben éltek és tevékenykedtek, akiknek a működési területük Tiszaigarra is kiterjedt.

Tiszaörsön szolgáltak védőnőként:
Szalai Istvánné /Irénke néni/, Dr. Hanzó Andrásné /Sárika néni/, Kántor Károlyné /Aranka védő néni/, Szilágyi Mihályné /Lia védő néni/, Dudás Dezsőné védő néni, Mester Sándorné /Kardos Ildikó/ védő néni, Novák Gézáné /Takács Eszter védő néni/, Katonáné Szabó Margit védő néni, Király Katalin, Katika védő néni, Tóth Edit védő néni, Lendvainé Kavisánszki Brigitta védő néni.

Külön emlékezem meg Urbán Antalné - Mancika nagyiváni védő néniről, aki azonnal jött, segített, helyettesített, ha a tiszaörsi védőnői állás betöltetlen volt, vagy valakit gyes vagy egyéb ok miatt helyettesíteni kellett.


Tiszaörs, 2011. márciusa

Hajnal Imre

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.