Dr. Szentes János

  • Nyomtatás
  • E-mail

 

Dr. SZENTES JÁNOS főorvos, Tiszaörs körzeti orvosa

Dr. Szentes János 1927. november 30-án született a Somogy megyei Teklafaluban (most Baranya megye). Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, majd különbözeti vizsga letétele után Barcsra került polgári iskolába. A gimnáziumba Pécsen járt, egy 8 osztályos gimnáziumban érettségizett. Szívesen emlékszik és gondol vissza Mecsek hegységben tett túráira.

Nagyon jó eredménnyel érettségizett, majd tett sikeres felvételi vizsgát a Pécsi Orvostudomány Egyetemen. Az egyetemi tanulmányainak ötödik évében Komlón vállalt munkát. Egy bányában, 600 méter mélyen elsősegélynyújtó volt. Elmesélte, hogy az egy év alatt liftben 35 kilométernyi utat tett meg.

Az egyetem elvégzése után Szekszárdra, a megyei kórházba irányították gyakornoknak. A sebészeten dolgozott. 1952 és 1954 között a Pécsi Sebészeti Klinikán lett gyakornok.

Házasságot kötött. A lakáskérdés megoldása miatt úgy döntöttek, hogy körzeti orvosi állást keres, ahol lakást is adnak a munkavégzéséhez. 1954-ben megpályázta a Kenderesen meghirdetett körzeti orvosi állást, sikeresen, így Kenderesre került, ahol Bánhalma betegeinek a gyógyítása is hozzá tartozott. 20 évig látta el Kenderesen és Bánhalmán a betegeket. 1974. júniusától 1976. szeptemberéig Karcag város főorvosa lett.

1976-ban Örsre jött helyettesíteni. Az akkor megüresedett körzettel megismerkedett. Megtetszett neki a falu, a község barátságos népe, s egyre többször gondolt arra, hogy felmondja a karcagi állását és elfoglalja az üres körzetet. A falu vezetői döntésének örültek, s kinevezték Tiszaörs körzeti főorvosává úgy, hogy Tiszaigar lakosságát is ő látja el, sőt Nagyivánon is, ha kell, helyettesíti az ottani körzeti orvost. Az orvosi rendelő melletti lakásba költözött, gyorsan megismerkedett a faluval, a betegekkel.

A község vöröskeresztes munkájának az irányítójává vált, szervezte a véradásokat, ellátta az iskolaorvosi teendőket, felkérés esetén szívesen vállalta a nőklubban és a nyugdíjas klubban az egészségügyi ismeretterjesztést.

65 éves korában, 1992. november elsejétől nyugdíjas. Nyugdíjba vonulása után segítette az új házi orvos munkáját, ha kellett, helyettesítette. Tiszafüreden vállalt az orvosi ügyeleten hosszú hétvégeken szolgálatot. Most megérdemelt, nyugdíjas napjait gyermekeinél és Tiszaörsön tölti.

Három gyermeke van, lánya agrármérnöki diplomát szerzett, János fia belgyógyász házi- és üzemorvos Mezőtúron, Gábor fia Karcagon sebész főorvos.

Kívánunk neki hosszú, egészségben eltöltött életet. Tiszaörs lakossága elismeri és köszöni dr. Szentes János főorvos úrnak a község egészségügyében, a lakosság gyógyításában végzett munkáját.


Segítői voltak:

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.