Dr. Boróczy István

  • Nyomtatás
  • E-mail

 

Tiszaörs község következő körorvosa Dr. BORÓCZY ISTVÁN volt.


Szül. idő : 1902.
Halálozási idő: 1965.
Születési hely: Tiszaigar

Valószínűen 1929-ben került Tiszaörsre körorvosnak. Boróczy doktor orvosi tevékenysége kiterjedt Kócsra, Nagyivánra, Tiszaigarra, Szőllősre, Tiszaörvényre és Tiszaörsre.

1938-tól csak két faluban látta el az orvosi feladatait: szülőfalujában,Tiszaigaron és Tiszaörsön.

Tiszaörsön a lakása először a Gyóni Géza utcában az Öno-val szembeni házban volt /Gulyás Jolán háza/ a rendelője pedig a mostani Öregek Napközijének egyik szobájában, a jelenkori ebédlőbe nyíló ajtótól jobbra.

Később költözött a fő utcára és ott rendezte be a váró termét és a rendelőjét.
 
 
Puritán egyszerűséggel berendezett lakásban élt feleségével, Lolával. Lola lánykori neve: Hochfelder Mária Loranda. A szegényeket „jó szóért” gyógyította. Csak a háború éveiben hagyta el Tiszaörsöt, a faluját. Az 550-es honvédkórházzal járta a frontot és gyógyította a sebesülteket feleségével. Rozsnyón mint katonaorvos tevékenykedett, felesége ápolónőként volt mellette. Ott érte őket a felszabadulás. Amikor jöttek az oroszok, két részre osztották őket: külön a katonákat, külön a civileket. Boróczy doktor civilben volt, benn maradt a katonák között, hisz besorozottként volt köztük, mint orvos. Rejtélyes, mesébe illő körülmények között, nem kis veszélyt vállalva kerültek újra egymás közelébe.
Felesége zsidólány volt. Boróczy doktor mentette felesége egész családját, s minden lehetséges eszközt felhasznált, hogy megmentse őket. Többüket Tiszaörsre hozott, akik segítettek neki a gyógyító munkában is.

Folyamatosan húzott fogat is, 10 ezerig számolta. A fogakat fagyasztással, injekció nélkül húzta, a gyerekeket megtanította, hogy a tejfogtól egy ajtó kilincsére kötött cérnával is meg lehet szabadulni.

Boróczy doktor nagyon büszke volt arra, hogy Tiszaörsön orvoslása idején visszaszorult a csecsemőhalandóság száma. Nem volt híve és segítője a terhesség megszakításának. A kisebb műtéteket felesége segítségével petróleum lámpa mellett végezte. Nem számított neki, hogy éjjel vagy nappal hívták a beteghez, azonnal indult, ahová felesége mindig elkísérte.

Nagyon szeretett olvasni. A gyógyító munkája mellett a betegeinek, Tiszaigar, Tiszaörs lakóinak gyakran és önzetlenül tartott előadásokat.
 
 
Tiszaigaron helyezték örök nyugalomba 1965.évben. A tiszaörsiek sokasága vett végső búcsút szeretett orvosuk temetésén.

Dr. Boróczy István körorvos élete, orvosi tevékenysége példaképül állhat minden orvos előtt.

2011. január utolsó hetében 
 
Hajnal Imre
 

 

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.