Balkay Pál

  • Nyomtatás
  • E-mail
 
Az első olyan legismertebb Tiszaörsön született személy, akire méltán emlékezhet vissza az utókor: Balkay Pál
 
A TISZAÖRSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1992-ben Oktatás-és művelődésfejlesztő Alapítványt hozott létre. Az Alapítvány a Tiszaörsön született Balkay Pál festőművész nevét vette fel. 1996. őszén, a Tiszaörsi Oktatás 250. évfordulójának tiszteletére az általános és szakiskolai egység szintén névadójául választotta Balkayt.
 
 
AZ ISKOLA  JELVÉNYE
Tervezte és készítette: Bakos Zsóka festőművész 1996-ban.
 
 
BALKAY PÁL:
 
Született: Tiszaörs, 1785. június 29.
Meghalt: Eger, 1846. június 13.
Mestere: Heinrich Füger, Hubert Maurer, Hesz János Mihály
 
1803-08 között Bécsben a képzőművészeti akadémián Heinrich Fügernél és Hubert Maurernél, ill. a katonai mérnökakadémián Hesz János Mihálynál tanult. 1808-ban Bécsben megismerkedett Kazinczy Ferenccel, aki dicsérte a Belvedere képgyűjteményében készített másolatait, s művészi megbízásokat adott neki (Kazinczy Ferenc arcképe, 1810, Magyar Nemzeti Galéria). 1808-ban Mezőkövesdre költözött, majd 1817-től Egerben tevékenykedett. 1819-ben a miskolci minorita templom számára egy Mária mennybemenetele képet készített, s ugyanezt a témát festette meg a Tiszafüredre készült oltárképen is. A Szent Kereszt felmagasztalását ábrázoló oltárképe Nádudvarra, Nepomuki Szent János képe (1820) az egri szervita templomba került. Az 1820-ban készült, s még abban az évben a Magyar Nemzeti Múzeumban elhelyezett Allegória a Tudománynak és szép mesterségnek emlékezetére (Béke hasznai) című mitológiai témájú olajfestménye (Magyar Nemzeti Galéria) a vitézi, harci erények és a művelődés közötti vetélkedést ábrázolja. 1827-ben az egri rajziskola tanára lett. Az 1840-es években munkái többször szerepeltek a Pesti Műegylet kiállításain. (forrás: internet)
 
A tiszaörsi oktatási egység a 250. évi jubileumi rendezvényre az Egri Múzeum Képtárának a segítségével Tiszaörsre hozta és bemutatta Balkay Pál festményei közül a:
 
Virágcsendélet, 1845
Beniczky Ágoston arcképe, 1828
József az angyallal (oltárkép)
Mária Jézussal (oltárkép)
A két nővér c. festményt
 
A kiállított festményekről készült fotók megtalálhatók a 250 éves a TISZAÖRSI OKTATÁS c. könyvben (1996.), valamint a tiszaörsi iskola főépületének folyosóján berendezett állandó kiállításon. A kiállítás anyagában láthatók még az alábbi oltárképeiről készült fotók:
A füzesabonyi „Jézus megkeresztelése”, az egri, a parádi „Szent Ottilia története”és a szarvaskői katolikus templom oltárképei.
 
Balkay  Pál  további festményei:
 
A Testvérpár:
 
 
Tudomány és Szép Mesterségek emlékezete (1820):
 
 

Balkay-emlékfal  az iskola főépületének folyosóján

 
 
2010. november
Hajnal Imre
 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.