Bakos Imréné (Nagy Julianna)

  • Nyomtatás
  • E-mail

BAKOS IMRÉNÉ (Nagy Julianna)
a grillázstorták készítője


A neten találtam ezt a rövid ismertetést a GRILÁZSTORTÁK készítéséről:

„A grillázs cukorból és dióból készített édesség. Nemcsak mutatós, de nagyon finom csemege is! Sokan hiszik, hogy a grillázs kemény és nem lehet elrágni. Dehogynem! A forró cukorban megperzselődött dió teszi rugalmassá a grillázs anyagát”

A grillázstortát a tiszaörsiek perkelt, égetett tortának is nevezik. Tiszaörsön a 20. század elejétől többen is készítették az égetett tortát. Szerencsére nevük is fennmaradt: Brukner Juli néni, Morvai Márton, Gólya Bözsi néni, Bakosné Nagy Julianna.
Érdekes, hogy valamennyien egymás közelében, a település un. Alvégként nevezett részén laktak (Kossuth utca), ismerték egymást, egymás munkáját.
Fekete Józsefné-Béres Emília a „Kézművesek nyomában” sorozatban Grillázstorták címmel szerkesztett egy könyvet és abban két tiszaörsi égetett torta készítőt is bemutat:
Bakos Imréné-Nagy Juliannát és Gólya Antalné Bözsi nénit látogatja meg otthonában. (Pallas Stúdió, 1998.)

 


Elsőként Bakos Imréné (Nagy Julianna) életútjával ismertetem meg az olvasókat.

Bakos Imréné (Nagy Julianna) 1912. szeptemberében Tiszaörsön született és 2001. novemberében halt meg. Az elemi iskolát Tiszaörsön végezte. Édesanyját korán (16 éves volt akkor) elvesztette. A hamar árvaságra jutott lány gondoskodott édesapjáról, a testvérekről. Közben varrni tanult, egy tiszaörsi varrónő, Paula néni ismertette meg vele a szabás-varrás alapjait. 1932-ben férjhez ment.
A varrás mellett (azoknak a családoknak varrt ruhákat, akiknek jutott pénz arra, hogy a ruhaanyagot megvásárolják, illetve apróbb javítási munkákat is elvégzett, AFRANA varrógépe még ma is megvan és üzemképes!), a háziasszonyi teendőket is ellátta. Mindig sok személynek készítette az ebédet.
Közben a családba sorban érkeztek a gyermekek: Erzsébet 1935-ben, Imre 1938-ban, Mária 1942-ben született. Juli néni (az örsiek így ismerték, szólították) igyekezett összetartani a családot, a gyermekeit a testvéri szeretetre nevelte. Elhatározta, hogy gyermekeit taníttatja. Ez a tiszaörsi emberek gondolkodásában akkoriban szokatlan volt, de Juli néni ragaszkodott elképzelésének megvalósításához, s valóban, gyermekei főiskolát, egyetemet végzetek.
Erzsébet (Zsóka) tanító, majd tanár lett, s neves festőművésszé vált tehetsége folyamatos művelésével.
Imre fia orvosi egyetemet végzett, Kenderesen volt háziorvos, s nyugdíjasként is vállal gyógyító munkát.
Mária lánya is egyetemet végzett és Karcagon, majd Tiszafüreden tanított a technikumban és a gimnáziumban.
Bizony a nagy család ellátásához, a szükséges anyagi fedezet biztosításához az apa és anya erőn felüli munkája is szükséges volt.

Juli néni talpraesett, ügyes asszony volt. A varrás mellett még sört is tudott készíteni. A közelében lakó Brukner Juli nénitől megtanulta az égetett (grillázs) torta készítésének a fortélyait és ő maga is készítette ezután a perkelt tortákat. Férje testvérének az esküvőjére készítette az első két tortát.

„Ami úgy nézett ki, hogy egy fedővel az alja készült a tortának. 2 literes lábosra lett hajtva az oldala.”
És a tortán körül félkörben ívek voltak ragasztva, ami díszítve volt. Ez volt az első torta.


A másik egy ovális alaplap 2 cm peremmel, ami így tálca lett. A tálcára egy butellát rakott, készített 6 kispoharat üveg és pohár forma segítségével.
16 féle tortát készített. Legtöbb lakodalomba a galambok, a kosarak, az üvegek, a nyuszik, a szívek és a páros szívek kerültek ki a kezei közül.
Érdekesség, hogy az első, rendelésre készült tortát 12 Ft-ért készítette. (1 kg kenyér akkoriban 3 Ft volt! HI.)

Tiszaörsön, főleg ősszel volt olyan hétvége, hogy 3-4 lakodalom is volt egy-egy szombaton. Juli néni már nem győzte egyedül a sok perkelt tortát készíteni. Segítséget keresett és talált az utcabeli Lendvay Jánosné – Csirke Irma személyében, aki ügyes kezű is volt és a keze is jól bírta a forró anyaggal a formázást.


Nyolc évig dolgoztak együtt, majd Irma néni önállóan is készített otthonában rendelésre, de főleg a rokonságnak égetett tortákat.

Juli néni a tortáit csak fehérrel díszítette: 1 tojás habja, 10dkg porcukor, 1 mokkás kanál liszt. (tejes zacskó sarkával díszített).
A tortához 1kg cukrot és 40 dkg darált dióbelet használt.

Páros szívre az alábbi rigmus került:
„Jézus szíve, szeretlek én,
Segíts át az élet tengerén!”

(Fekete Józsefné könyvéből!)

„Mikor két szív összedobban,
A szerelmük lángra lobban,
A szeretet kösse őket örök életükben”


A szarvas figurára:
„Ez a szarvaska kiment az erdőbe,
Hogy párját keresse kinn, a mezőben.”


A kosárra:
„E kosárban ahány szál virág van,
Annyi gyermekáldást kérünk az pártól.”

„Te vagy az életem minden reménye,
A boldogságunknak soha ne legyen vége!”

 

Hogy mennyi égetett tortát készített életében?
Nem tartotta számon, mint ahogyan azt sem, hogy lakodalomban látta el a főzőasszonyi teendőket.
Ez a munka úgy kezdődött (1958 körül), hogy a községben alakuló téeszek egy-egy kampánymunka befejezésével (pl. aratás), vagy a zárszámadás alkalmával banketteket rendeztek, s ide azokat az asszonyokat hívták meg szakácsnőnek, akiknek nagy családjuk volt, otthon is általában sok személyre főztek. Így esett a választás Juli nénire, akiről köztudott volt, hogy saját családján kívül testvéreire is főzött. Juli néni birkapörköltjei olyan jól sikerültek, hogy ezután a községben szinte valamennyi lakodalomban.

Ő lett a főzőasszony. Általában csütörtök délutántól vasárnapig tartott ez a munka, de előtte, közben az égetett tortákat is el kellett készítenie.(Egy-egy torta elkészítése 4-6 órát vett igénybe.) A főzőasszonyi munka felvállalása nagy felelősséget, odafigyelést, állandó készenlétet igényelt.
Juli néni tyúkhúslevesei, töltött káposztái, birka pörköltjei, káposztásbirka pörköltjei, az éjfélkor feltálalt sültjei mindig sikert arattak.

Juli néni, betegségének kialakulásáig töretlenül végezte ezt a munkát. Közben örült hazalátogató gyermekeinek, örömmel látta, hogy a testvéri szeretett milyen nagyszerűen alakult ki a gyermekeiben, s azt is, hogy gyermekei szép indíttatást kaptak a szülői háztól a szorgalom és a munka becsülete terén is.
Ha még élne, 4 unokájának és 4 dédunokájának örülhetne. Unokái közül 3 orvos, egy pedig közgazdász lett.


Tiszaörs, 2011. szeptemberében

Hajnal Imre

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.