Frissítve:10:20:48 AM GMT

Ma kedd, Norbert és Cintia napja van.
Napkelte: 04:44 / Napnyugta: 20:25
Felhasználó bejelentkezése


2023. Június 6.

Ön itt áll: Kezdőlap Hírarchívum Kutyák a közterületen
Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Kutyák a közterületen

  • PDF
Betűméret nagyításaAz önkormányzathoz eljuttatott jelzések alapján az alábbiakról tájékoztatom a település kutyatartóit, és a kóbor ebek miatt panasszal élő lakosságot.

Szabálysértés - Veszélyeztetés kutyával

A szabálysértésekről, szabálysértési eljárásról és a szabálysértési rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerint, aki a felügyelete alatt álló kutyát·           a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

·           természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

·           szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön szállítja,

·        élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.

A fenti tényállás esetén, 2012 áprilisáig a települési jegyzők jártak el elsőfokú szabálysértési hatóságként. A 2012. évi II. törvény hatályba lépését követően, 2012. április 15. után szabálysértési hatáskörrel a megyei kormányhivatalok járási hivatalai rendelkeznek.

Tiszaörs település a JNSZ Megyei Kormányhivatal Tiszafüredi Járási Hivatalának illetékességi területéhez tartozik.

Cím: 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.
Telefon: 59/795-127
Fax: 59/795-136 
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Állatvédelem - Kóbor állat elhelyezése

A 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet szerint elsőfokú állatvédelmi hatóság a miniszter, a NÉBIH, a Pest Megyei Kormányhivatal (országos hatáskörű szerv), az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal, járási hivatal, és a települési önkormányzat jegyzője.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény alapján a települési önkormányzat feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása.

Amennyiben a kóbor állat tulajdonosa ismertté válik, a tulajdonos köteles az állatot visszavenni, valamint a befogásával és elhelyezésével kapcsolatos költségeket megtéríteni. Ha a tulajdonos az állatot nem veszi vissza, az állatvédelmi hatóság gondoskodik az állat végleges elhelyezéséről.

Saját gyepmesteri telep - közismerten sintértelep - hiányában az állatok befogása és elhelyezése nem csak anyagi problémákat jelent, de a személyi és tárgyi feltételek biztosítása is nehézségekbe ütközik. Az önkormányzatnak az előző évben sikerült megállapodást kötni Egyek Nagyközséggel, ahol egy új gyepmesteri telep létesült, így a befogott kutyák elhelyezése megoldottá vált, ebenként 8.000 Ft + szállítási költség ellenében. Ez az összeg a korábbi lehetőségeinkhez képest (18.000 Ft/kutya + szállítási díj) sokkal kedvezőbb, mégis költséges megoldás. 
Kérem az állattartókat, hogy legyenek jó gazdái a kutyáiknak, és legyenek tekintettel mások testi épségére és nyugalmára!Gál Zsuzsanna                       
aljegyző                           

Egyenlő Bánásmód Hatóság