Bóta István

  • Nyomtatás
  • E-mail

BÓTA ISTVÁN /1893 – 1994/

Sokan emlékezünk még rá: a faluban sokszor láttuk, amint egy ülés nélküli biciklit tolva sétált a faluban. Mindig vidám volt, ha találkoztunk, mosolyogva üdvözölt bennünket. Megtudtuk, hogy a kerékpár a mozgását, közlekedését segíti, a botot helyettesítette. A bicikli kormányára támaszkodva egyensúlyozott.

Naponta bejött a falu központjába, kerékpárját letámasztotta az állvány mellé és beballagott a kocsmába. Mértékkel ivott, mindig a legkisebb pohárba /stampedli/ kért pálinkát vagy egy pohár „sert”. „Elszopogatta”, mint ahogy ő mondta, beszélgetett egy keveset, majd elindult otthonába.
Lassan, komótosan.


Mert figyelte a faluban véghezment változásokat.

Sok mindent látott hosszú élete folyamán. Életének utolsó évtizedeiben igazi fejlődést tapasztalhatott Tiszaörsön.
Tanúja volt a község vezetékes ivóvíz rendszer kialakításának. A még születésekor épült házak helyére új családi fészkek kerültek.

Az egykor emberi erővel végzett munkát megkönnyítették a gépek.

Rácsodálkozott a változásokra.

Szinte észre sem vette, hogy 100 éves lett.

Beteg nem sokszor volt, a gyógyszereket sem nagyon ismerte. A gyógyszerekről az volt a véleménye: egye meg az, aki kitalálta.

BÓTA ISTVÁN 1893. március 27-én született Tiszaörsön. Elemi iskolába is itt járt. Iskola mellett és után is egész életében dolgozott. Mint ahogy sokan Tiszaörsön, ő is dohánytermesztéssel foglalkozott, ami korán tavasztól késő őszig a szabadban adott neki és családjának munkát, szerény jövedelmet, megélhetést.

Pista bácsi mosolyogva túlélte a háborúkat, néhány politikai rendszert.

Az első világháborúban 3 évig volt oda, a másodikba már korára való tekintettel nem hívták be.

Házastársa Tassi Anna, 1970-ben, 72 évesen karácsony táján halt meg. Felesége halála után egyedül élt, de néhány év múlva egyik gyerekéhez költözött a falu szélén lévő házba. Onnan naponta biciklijét tolva hazament, leellenőrizte a házat, ellátta a macskákat.

A 100. születésnapjára érkező köszöntőket 1993. március 28-án, vasárnap délután 14 órára várta. A megérkező vendégeket, a község polgármesterét, egyházi és társadalmi szervek vezetőit hangos „erő, egészséget!” köszöntéssel fogadta. Mosolyogva figyelte a gyermekek köszöntő műsorát, hallgatta a dalokat. Bordás Imre polgármester felolvasta Göncz Árpád köztársasági elnök meleg köszöntő sorait.
Pista bácsi kedélyesen elbeszélgetett mindenkivel, a látására panaszkodott, s készült arra, hogy „beugrik Füredre kicseréltetni a szemüvegét”.

Hat gyermeket nevelt fel, a 100. születésnapján 18 unokája és 18 dédunokája köszöntötte.

101. születésnapját már Karcagon egy otthonban ünnepelte.

1994. december 4-én halt meg. Tiszaörsön temették el.


Tiszaörs, 2011. májusában

Hajnal Imre

 

MORZSÁK

Powered by mod LCA

Hajnal Imre:

 
M O R Z S Á K

Tiszaörsi emberek, események, történetek

Belépés

MűKISZK Tiszaörs
5362 Tiszaörs, Kossuth út 3.
 
 

Aktuális Programok

No current events.