Frissítve:12:20:48 PM GMT

Ma csütörtök, András és Andor napja van.
Napkelte: 07:06 / Napnyugta: 15:44
Felhasználó bejelentkezése


2023. November 30.

Ön itt áll: Kezdőlap
Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Tájékoztató szabadtüzek gyújtásáról

  • PDF
Betűméret nagyítása
KÖZLEMÉNY

 

Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

 

Az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot. Ne tegyék!

 

Idén eddig országosan több mint 450 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt hétvégén 39, ebből a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén 12 riasztást kaptak a tűzoltók szabadtéri tűzzel kapcsolatban. Az esetek nagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

·         Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

·         Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.

·         A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

·         A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

·         Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

·         Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

Szolnok, 2017. március 1.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Módosítás dátuma: 2017. március 27. hétfő, 07:43

Egyenlő Bánásmód Hatóság